Vil topisk dutasterid ændre den måde, vi behandler vigende hårgrænser på?

Skrevet af Redaktionen
Senest opdateret

En global stigning i hårtab både hos mænd og kvinder har ført til udviklingen af mange løsninger for at holde håret på plads. Brugen af oral finasterid og topisk minoxidil har været den mest pålidelige og FDA-godkendte metode til behandling af hårtabsproblemer.

Udover disse har topisk dutasterid, nu bredt brugt som et effektivt redskab til at bekæmpe hårtab, været en skjult favorit blandt behandlingsmulighederne for mandlig skaldethed. Både orale og topiske præparater af Dutasterid har været effektive mod skridende hårlinjer.

Resumé

Selvom topisk dutasterid er en god måde at stoppe hårtab og har færre bivirkninger end Finasterid, bør du stadig tale med en læge, før du bruger det. Alternative behandlinger som Scandinavian Biolabs Hair Growth Routine og topisk Minoxidil, der har færre bivirkninger, kan også overvejes.

Til sidst bør du tale med din læge om alle dine muligheder, før du vælger den bedste for dig. Med den rigtige kombination af behandlinger kan du håndtere dit hårtab og endda fremme hårvækst.

Hvad er Dutasterid?

topisk dutasterid, behandling af androgenetisk alopeci

GlaxoSmithKline patenterede lægemidlet dutasterid i 1993. Dette lægemiddel, solgt under mærket Avodart, er en hæmmer af enzymet 5-alfa-reduktase (5-AR), der er ansvarlig for at omdanne testosteron til dihydrotestosteron (DHT).

Topisk dutasterid blokerer både type 1 og type 2 5AR, hvilket har været en effektiv behandling for mandlig mønsterhårtab.

Oprindeligt blev dette lægemiddel kun brugt til behandling af benign prostatahypertrofi. Men på grund af dets virkningsmåde bliver det nu populært til behandling af androgenetisk alopeci, også kendt som mandlig skaldethed, i Japan og Sydkorea.

Topisk Dutasterid bruges uden for etiketten hos patienter, der ikke reagerer på Finasterid eller Minoxidil i USA.

Hvad er DHT's rolle i androgenetisk alopeci eller mandlig mønsterhårtab?

behandl hårtab, dutasterid kontra finasterid

Androgenetisk alopeci er en genetisk tilstand, hvor en person lider af hårtab i form af en tilbagetrækning af hårlinjen eller en generel formindskelse af hårtæthed og -tykkelse. Denne tilstand er den mest almindelige form for hårtab.

Tegnene på AGA bliver normalt synlige efter puberteten. Afhængigt af individets følsomhed over for androgener kan sygdommen manifestere sig som en hurtig formindskelse af antallet af hår, eller den kan være kronisk og udvikle sig langsomt.

Det primære hormon, der stimulerer mandlig mønsterhårtab, er dihydrotestosteron. Øgede DHT-niveauer forårsager ikke hårtab, medmindre dine hårfollikelceller bliver mere følsomme over for DHT-molekyler på grund af dine gener.

Imidlertid gør langvarig eksponering for forhøjede niveauer af DHT på hårfolliklerne dem svage, skøre og tynde. Som følge heraf bliver håret svagt og falder hurtigt af.

Skaldetheden i frontområdet og kronen (eller vertex) er almindelige steder for hårtab. Forhøjede DHT-niveauer påvirker ikke hårene på siderne og bagsiden, så deres tæthed forbliver næsten uændret.

Reducerer nedsat DHT fremmer hårvækst og forhindrer hårtab

godartet prostatahyperplasi, dutasterid sammenlignet med finasterid

DHT er hovedskurken i at fremskynde processen med androgenetisk alopeci. DHT's vigtigste virkning er forkortelsen af ​​hår vækstcyklus, hvilket resulterer i, at håret falder ud af folliklerne. At kontrollere DHT-niveauer i din krop svarer til at håndtere dine hårtabsproblemer.

Brugen af midler, der afbalancerer DHT-niveauer og opretholder dine hårcykler, øger hårvæksten. Disse lægemidler og stoffer er nu de første forsvarslinjer mod mandlig mønsterhårtab.

Der findes nu adskillige sådanne lægemidler på markedet for at holde DHT-niveauer i skak. De fleste af disse lægemidlers virkningsmåde er at blokere 5AR-enzymerne for at reducere eller stoppe omdannelsen af testosteron til DHT.

Ud over at sænke DHT-niveauerne udvider disse lægemidler blodkarrene og øger blodcirkulationen til hovedbunden. Denne handling giver hårfolliklerne de nødvendige næringsstoffer til at danne og styrke nye hårsække.

Læs dette: Bivirkninger af DHT Blokerende Shampoo: Få at vide om mulige bivirkninger

Seksuelle bivirkninger: dutasterid vs. finasterid

generisk propecia, dutasterid kontra placebo

Lettigheden ved brug, tilgængeligheden, lave omkostninger og effektiviteten af lægemidler som Finasterid og topisk Dutasterid gjorde dem hurtigt til en perfekt behandlingsmulighed over hele verden.

Men selvom disse lægemidler nu hyppigt anvendes til behandling af mandlig mønsterhårtab, stiger bekymringerne for deres bivirkninger også i samme takt. Så mange mennesker kan frygte at bruge disse lægemidler på grund af deres potentielle bivirkninger.

De fleste bivirkninger rammer mænd, men kvinders reproduktionssystemer er også bekymrende ved brug af lægemidlet. De betydelige risici ved brug af disse lægemidler inkluderer erektil dysfunktion, nedsat libido og ændringer i sædparametrene.

I gennemsnit har 4% af personerne, der bruger oralfinasterid, oplevet bivirkninger. Depression, træthed og sløvhed er også blevet observeret, men ikke så ofte.

De fleste gange forsvinder bivirkninger af sig selv, men hvis problemet fortsætter, bør du stoppe med at tage lægemidlet og straks konsultere en god læge.

Hyppigheden af bivirkninger i tilfældet af oral dutasterid er næsten identisk med finasterid. Men bekymringen er, at halveringstiden for oral dutasterid er relativt længere end finasterid. Så det har tendens til at forblive i blodet i længere tid, og bivirkningerne tager længere tid at forsvinde.

Topiske løsninger af disse lægemidler udgør meget mindre trussel end de orale. Dette skyldes, at den topiske form af Finasterid er 15 gange mindre tilbøjelig til at komme ind i blodet end den orale form. Men effektiviteten og virkningen af lægemidlet forbliver den samme.

Alternativer til Dutasterid med færre bivirkninger

Der er uden tvivl alvorlige bivirkninger forbundet med Dutasterid eller Finasterid. Her er erstatningerne, der tilbyder lignende behandlinger med færre bivirkninger:

Scandinavian Biolabs Hair Growth Routine

behandling for mandlige og kvindelige mønsterhårtab

Dette serum er et perfekt valg for folk, der er bekymrede for mulige bivirkninger på reproduktionssystemet eller seksuel aktivitet. Hair Growth Routine af Scandinavian Biolabs er en naturlig løsning, der er specielt udviklet til at bekæmpe mandlig mønsterhårtab.

Dette serums primære virkning er at opretholde balancen i hårvækstcykler. Denne botaniske formulering holder hårtab under kontrol og stimulerer blodcirkulationen til hovedbunden for at styrke folliklerne og fremme hårvækst.

De vigtigste ingredienser inkluderer Capilia longa, niacinamid og aloe vera-ekstrakter. En 150-dages behandling er klinisk testet til at reducere hårtab med 90%.

Udover reduceret hårtab er der en forbedring af hårtætheden, keratin niveauer og generel hydrering af hovedbunden. Disse handlinger minimerer skader og fremmer mere betydelig hårvækst.

Hair Growth Routine | Mænd
Hair Growth Routine | Mænd
Udviklet til at bekæmpe fældning og begyndende hårtab
Hair Growth Routine | Kvinder
Hair Growth Routine | Kvinder
Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund

Minoxidil

minoxidil til hårtab

Topisk Minoxidil er et multifunktionelt lægemiddel, der påvirker blodtrykket og hårvæksten. Dette lægemiddel er en vasodilator, der er tilgængelig på markedet under navnet Rogaine.

Sammen med udvidelse af blodkar fungerer lægemidlet som et antihypertensivt lægemiddel og har derfor betydelige virkninger på hårvækstmønstret.

Både oral og topisk formuleringer af Minoxidil er tilgængelige på markedet. Patienter over 18 år kan bruge medicinen.

Det behandler dog ikke skaldede pletter eller skaldethed. Normalt falder virkningerne af lægemidlet bort, når patienten stopper med at bruge det, og de nye hårstrå begynder at falde af igen.

De bivirkninger, der kan opstå ved brug af topisk Minoxidil, kan omfatte svimmelhed, besvimelse, en allergisk reaktion eller åndedrætsbesvær.

Selvom ingen af disse bivirkninger er livstruende, bør du stadig tale med en læge, hvis nogen af dem opstår under eller efter brug.

Blodpladerig plasma (PRP)

Blodpladerig plasma terapi er en effektiv, men dyr metode til behandling af androgenetisk alopeci. En persons blod tages til denne terapi. Dette blod behandles derefter og injiceres tilbage i hovedbunden.

Denne terapi øger blodforsyningen til hovedet, og som et resultat vokser håret hurtigere og tykkere. Den komplette behandling involverer en række injektioner med en pause på 4-6 uger. Derudover kræver terapi vedligeholdelsesinjektioner hver 4-6 måned.

Den gennemsnitlige behandlingsomkostning for PRP varierer fra $1.500 til 3.500, eksklusive vedligeholdelsesdosis. Skader, infektioner, stofskiftesygdomme, blodplade dysfunktionssyndrom og kræft er alle mulige bivirkninger af denne terapi.

Er dutasterid mere effektivt end finasterid i at reducere DHT?

Dutasterid bliver i stigende grad et populært valg blandt dem, der leder efter en mere effektiv behandling mod hårtab. Selvom det fungerer på samme måde som finasterid ved at reducere DHT-niveauer, er det mere potent.

Studier har vist, at dutasterid kan reducere DHT-niveauer med mere end 90%, mens finasterid normalt opnår en reduktion på omkring 70%. Dette højere niveau af DHT-hæmning kan potentielt føre til bedre resultater i at stoppe hårtab og fremme hårvækst.

Men med denne øgede effektivitet kommer også en øget risiko for bivirkninger, især seksuelle bivirkninger. Derfor bør brugen af dutasterid nøje overvåges af en læge, og patienten skal være opmærksom på potentielle risici.

Det er vigtigt at bemærke, at både dutasterid og finasterid kun er midlertidige løsninger på hårtab. De stopper ikke selve årsagen til hårtab, så hvis du holder op med at bruge disse lægemidler, kan hårtabet vende tilbage.

Derfor bør du konsultere en læge, før du beslutter dig for at bruge dutasterid eller finasterid, og overveje andre behandlingsmuligheder som de nævnte alternativer.

Konklusion

Topisk dutasterid er en potentiel behandlingsmulighed for mandlig mønsterhårtab, der virker ved at reducere niveauerne af dihydrotestosteron (DHT) i hovedbunden. DHT er det hormon, der er ansvarligt for at forårsage skaldethed hos personer med genetisk følsomhed over for det.

Mens dutasterid kan være mere effektivt end finasterid i at reducere DHT-niveauer, er det også forbundet med en øget risiko for bivirkninger, især seksuelle bivirkninger. Derfor bør brugen af dutasterid nøje overvåges af en læge, og alternativer med færre bivirkninger bør også overvejes.

Det er vigtigt at huske, at både dutasterid og finasterid kun er midlertidige løsninger på hårtab, og de stopper ikke selve årsagen til hårtab. Derfor bør du konsultere en læge og overveje andre behandlingsmuligheder, før du beslutter dig for at bruge disse lægemidler.

Uanset hvilken behandlingsmulighed du vælger, er det vigtigt at have realistiske forventninger og forstå, at resultaterne kan variere fra person til person. Det bedste skridt er at konsultere en læge eller en specialist inden du starter enhver form for behandling for hårtab.

Læs mere: