Det kan være en skræmmende følelse, når du begynder at se flere og flere hår efterladt på hovedpuden, eller hvis du bemærker dit hår blive tyndere. Hårtab kan nemlig ændre dit udseende og gå ud over dit selvværd [1]. Undersøgelser viser, at 40 % af kvinder med hårtab har ægteskabsproblemer, og 63 % har problemet på jobbet [2]. Både mænd og kvinder med hårtab føler sig også ældre, end de er, og bekymrer sig om, hvordan de ser ud. Desværre oplever halvdelen af verdens befolkning hårtab [3].
Den gode nyhed er, at en forståelse af, hvordan hormoner påvirker håret, kan hjælpe med at bremse hårtab. I denne guide ser vi nærmere på, hvordan hormoner påvirker dit hår. Vi deler også ud omkring tips og behandlinger, der kan hjælpe dig med at holde dit hår sundt.
Table of content
Hormoner og hårets vækstcyklus
For at kunne forstå, hvordan hormoner påvirker dit hår, er vi nødt til at forstå hårets vækstcyklus.
Hver hårsæk gennemgår tre faser [4]:
- Den anagene fase: Dette er vækstfasen og varer 1 til 6 år. Omkring 90-95 % af dit hår er i denne fase på et hvilket som helst tidspunkt.
- Den katagene fase: Dette er en kort fase, hvor håret holder op med at vokse og gør sig klar til at falde af.
- Telogenfasen: Dette er hvilefasen, som varer 2 til 3 måneder. Det gamle hår falder af, og nyt hår begynder at vokse.
Forstyrrelser i denne cyklus fører til hårtab. Sunde hår bliver til tynde, svage hår (vellushår), som falder af.
Specifikke hormoner kan forstyrre hårets vækstcyklus. Herunder:
- Androgener (mandlige kønshormoner som testosteron)
- Kvindelige hormoner (som østrogen og progesteron)
- Thyroideahormoner
- Kortisol
Lad os se nærmere på hvert af disse hormoner.
Hvordan påvirker androgener - mandlige kønshormoner som testosteron - hårets sundhed?
Androgener spiller en stor rolle for hårets sundhed [5]. Testosteron (et androgen) bliver til et stærkere hormon kaldet DHT (dihydrotestosteron). DHT kan få hårsækkene til at skrumpe, så håret bliver tyndere og svagere. Med andre ord kan højere niveauer af testosteron betyde mere DHT, hvilket øger risikoen for hårtab.
Nogle mennesker er også mere følsomme over for DHT på grund af deres genetik. Denne genetiske følsomhed kan føre til skaldethed, som er meget almindelig hos mænd og også kan forekomme hos kvinder.
Hos mænd starter hårtabet som regel ved tindingerne og på issen. Det fører til en vigende hårgrænse og skaldede pletter. Hos kvinder har hårtabet en tendens til at være mere diffus udtynding i hovedbunden og en bredere skilning.
Hvordan påvirker kvindelige hormoner hårets sundhed?
Når de kvindelige hormoner (østrogen og progesteron) er høje, får de håret til at vokse længere. Resultatet er, at håret bliver tykkere og sundere. Men når disse hormonniveauer falder, kan håret begynde at fælde mere og forårsage mærkbart hårtab og udtynding.
- Hvordan ændrer graviditet dit hår?
Under graviditeten stiger niveauet af østrogen og progesteron, hvilket gør håret tykkere. Men efter fødslen falder disse hormonniveauer. Denne pludselige ændring får mange hårsække til at gå ind i fældningsfasen for tidligt, hvilket resulterer i mærkbart hårtab. Denne tilstand, som kaldes postpartum telogen effluvium, rammer over 90 % af alle kvinder efter fødslen [6].
- Hvad sker der med dit hår i overgangsalderen?
50 % af alle kvinder vil opleve hårtab (og udtynding) i overgangsalderen [7].
I overgangsalderen falder niveauet af østrogen og progesteron. Dette fald i kvindelige hormoner gør androgener mere aktive, hvilket kan føre til udtynding af håret.
Hormonelle svingninger og aldring påvirker også hårsækkene. Det medfører også udtynding, tab af volumen og ændringer i hårets struktur.
- Hvordan påvirker PCOS hårets sundhed?
Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er et almindeligt hormonproblem, som rammer ca. 1 ud af 10 kvinder. Det er resultatet af høje niveauer af androgener (mandlige kønshormoner) i kvindens krop.
Disse høje androgenniveauer kan føre til hårtab i hovedbunden og uønsket ansigtsbehåring. Mange kvinder med PCOS oplever også tyndere hår på hovedet. Denne tilstand kaldes androgenetisk alopeci (AGA). Undersøgelser viser, at 22 % af kvinder med PCOS oplever AGA [8].
Hvordan påvirker thyroideahormoner dit hår?
Thyroideahormoner (skjoldbruskkirtelhormoner) styrer, hvordan celler vokser, ændrer sig og bruger energi. Huden, herunder hårsækkene, er et vigtigt mål for disse hormoner.
Når thyroideahormoner ikke er på det rette niveau, kan det derfor give hårproblemer [9]. Med andre ord kan for meget thyroideahormon (hyperthyreoidisme) føre til hårtab. På samme måde kan for lidt hyroideahormont (hypothyroidisme) også forårsage hårtab.
Forbindelsen mellem stress og kortisol: Får kortisol dit hår til at falde af?
Kortisol, kendt som stresshormonet, er centralt for din krops reaktion på stress. Når du er stresset, stiger dit kortisolniveau. Det kan forstyrre dit hårs vækstcyklus og skubbe mere hår ind i fældningsfasen.
Således kan høje kortisolniveauer forårsage en tilstand, der kaldes telogen effluvium. Det er, når stress får håret til at fælde mere end normalt. En undersøgelse viste, at 71,3 % af mennesker rapporterede om hårtab på grund af stress [10], og at kvinder var mere påvirkede end mænd. Stress på grund af personlige problemer og pengeproblemer viste også en stærk forbindelse til hårtab.
Som din førende kilde til information om hårsundhed i løbet af de sidste 4 år, går vi aldrig på kompromis med nøjagtigheden. Når det drejer sig om din sundhed, fortjener du information, du virkelig kan stole på - og at vinde din tillid er vores højeste prioritet.
Sådan sikrer Scandinavian Biolabs, at hvert stykke indhold opfylder de højeste standarder for nøjagtighed og integritet:
- Kvalificerede eksperter: Vores anmeldere er aktivt praktiserende læger og medicinske forskere.
- Strenge vurderinger: Indholdet gennemgår en grundig redigering af fagspecialister og en vurdering af en praktiserende læge.
- Evidensbaseret: Vi stoler på veldokumenteret forskning fra betroede videnskabelige kilder som peer-reviewed tidsskrifter og sundhedsmyndigheder.
- Fuld gennemsigtighed: Vores redaktionelle standarder, forfatteres kvalifikationer, anmelderes kvalifikationer, rettelsesproces og finansiering er alle offentligt dokumenteret.
- Uafhængig stemme: Selvom vi promoverer produkter, opererer vi uafhængigt af forretningsaktiviteter. Vores primære mål er blot en ubønhørlig forpligtelse til at levere medicinsk lydvejledning.
Du kan regne med, at Scandinavian Biolabs konsekvent leverer den troværdige sundhedsinformation, du fortjener. Læs vores Redaktionelle Standarder.
Hvilke behandlinger er effektive mod hormonelt betinget hårtab?
Når det gælder behandling af hormonelt betinget hårtab, er der flere effektive muligheder. Lad os starte med at se på livsstilsændringer, medicin og hormonerstatningsterapi. De kan hjælpe med at håndtere og forbedre dit hårs sundhed.
Hvordan kan livsstilsjusteringer forbedre din hårsundhed?
Hvis du oplever hormonelt hårtab, er det vigtigt at søge læge, da det kan være tegn på helbredsproblemer, der rækker ud over håret.
Men hvis du foretager simple ændringer i din livsstil ud over eventuelle medicinske behandlinger, kan det bidrage til at forbedre din generelle sundhed såvel som dit hårs sundhed. Hvis du f.eks. spiser sundt, dyrker motion og tager hånd om stress, kan det hjælpe dig med at reducere hårtab. Lad os se nærmere på, hvordan disse ændringer kan gøre en forskel.
- Betydningen af en afbalanceret kost rig på vitaminer og mineraler
At spise en afbalanceret kost fuld af vitaminer og mineraler er afgørende for sundt hår. God ernæring hjælper med at beskytte dit hår mod skader [11]. Det skyldes, at nogle fødevarer indeholder antioxidanter, der bekæmper frie radikaler. Det er skadelige kemikalier, som kan skade dit hår, hvis de ophobes i kroppen.
En sund kost understøtter også hårvæksten. Visse næringsstoffer sørger for, at dit hår vokser godt. Uden disse næringsstoffer kan du opleve hårtab, skader og tørhed.
- Betydningen af regelmæssig motion for hormonregulering
Regelmæssig motion hjælper med at holde dine hormoner i balance [12]. Resultatet er, at hormonerne forbliver på det rigtige niveau, hvilket forbedrer dit hårs sundhed. Jo mere du motionerer, jo bedre bliver din krop til at håndtere disse hormoner.
- Håndter stress for at forebygge hårtab
At praktisere mindfulness kan sænke stressniveauet og forebygge stressrelaterede hårskader. En undersøgelse viste, at et mindfulness-program var med til at sænke stressniveauet betydeligt [13]:
- Kortisolniveauet i håret faldt med 88,8 %.
- Stressfølelsen faldt med 54,6 %.
- Angst blev reduceret med 50 %.
Almindelige mindfulness-teknikker omfatter:
- Dybe vejrtrækningsøvelser
- Meditation
- Yoga
- At skrive dagbog
- At tilbringe tid i naturen
Hvis du bruger disse teknikker dagligt, kan du reducere stress og holde dit hår sundere.
Hvilken medicin findes der mod hormonelt hårtab?
Finasterid og Spironolacton er to af de få FDA-godkendte lægemidler mod hormonelt betinget hårtab.
Finasterid, kendt som Propecia, virker ved at blokere et særligt enzym kaldet 5-alfa-reduktase. Dette enzym omdanner testosteron til et andet hormon kaldet dihydrotestosteron (DHT). Ved at blokere denne ændring sænker Finasterid DHT-niveauet. Det kan forhindre hårtab. Undersøgelser med 458 patienter viste, at Finasterid kunne reducere hårtab [14].
Spironolacton virker anderledes. Det blokerer for testosterons virkning på hud og hår. Det hjælper med at sænke testosteronniveauet i kroppen, hvilket kan forhindre, at håret falder af. Forskning viste, at Spironolacton hjalp med at forbedre hårtabet i 56,60 % af tilfældene [15]. Når det blev brugt sammen med andre behandlinger, steg succesraten til 65,80 %.
Hvordan hjælper hormonbehandling med at genoprette overgangsalderrelateret hårtab?
Hormonbehandling (HRT) kan hjælpe med hårtab i overgangsalderen. Det virker ved at erstatte de hormoner, der falder i overgangsalderen.
En undersøgelse med 11 kvinder så nærmere på, hvordan HRT påvirker hårtab [16]. De tjekkede hårets sundhed, før de begyndte på HRT, og derefter igen 3 måneder og 6 måneder efter undersøgelsens begyndelse. Undersøgelsen viste, at HRT
- Forbedrede udtyndingen af hårgrænsen.
- Gjorde håret stærkere efter 6 måneder.
Det viser, at HRT kan styrke håret hos kvinder, der oplever overgangsalderrelateret hårtab.
Findes der nye behandlinger for hormonelt betinget hårtab?
Der udvikles hele tiden nye behandlinger mod hårtab. Selv om disse nye muligheder ikke altid er direkte rettet mod hormonelle problemer, kan de understøtte medicinske behandlinger. Lad os udforske nogle af de nyeste og mest lovende muligheder.
Hvad er blodpladerig plasma (PRP), og hvordan virker det mod hormonelt betinget hårtab?
PRP-terapi (Platelet-Rich Plasma) er en enkel og effektiv behandling af hårtab.
Sådan fungerer det: Først tages en lille mængde af dit blod. Derefter behandles blodet for at koncentrere blodpladerne. Disse koncentrerede blodplader sprøjtes ind i hovedbunden for at hjælpe med at stimulere hårvæksten.
Forskning viser, at PRP virker godt mod hårtab. Faktisk viste 83 % af undersøgelserne, at PRP var en succes i behandlingen af tyndt hår [17]. Desuden har PRP meget få bivirkninger.
Kan laserbehandlinger hjælpe med hormonelt betinget hårtab?
Low-Level Laser Light Therapy (LLLT) er en ikke-invasiv behandling, der kan hjælpe mod hormonelt betinget hårtab. Den bruger rødt lys til at stimulere hårvæksten.
Selv om den nøjagtige mekanisme bag LLLT ikke er kendt, er den mest udbredte forklaring, at den kan føre til øget celleproliferation, vækstfaktorer og inflammatoriske mediatorer samt øget ilttilførsel. Flere undersøgelser har også vist, at LLLT kan mindske inflammation, hvilket også kan aktivere hårvækst [18].
Flere undersøgelser har vist, at LLLT stimulerer hårvækst hos både mænd og kvinder, og der er påvist en statistisk signifikant genvækst af hår ved tælling af terminalhår hos både mænd og kvinder med androgenetisk alopeci [18].
En undersøgelse viste også, at LLLT og minoxidil havde samme effekt på hårvæksten, og at kombinationsbehandling var endnu mere effektiv [18].
Hvor lovende er stamcelleterapi mod hårtab?
Stamcelleterapi er en ny behandling af hårtab, som er meget lovende. Sådan fungerer det: Stamceller tages fra steder som fedtvæv eller knoglemarv. Disse stamceller kan hjælpe med at få hår til at vokse og gøre håret tykkere.
Forskning fra 2013 til 2023, herunder 12 studier, viser, at stamcellebehandlinger hjælper med at forbedre hårvæksten [19]. Resultaterne kan være midlertidige, men stamcellebehandlinger kan fungere godt sammen med hårtransplantationer. I fremtiden håber forskerne at kunne gøre disse behandlinger bedre og mere langtidsholdbare.
Hvilke andre innovative behandlinger er på vej?
Nye og spændende behandlinger mod hårtab er på vej. Her er nogle af de mest lovende:
- Genterapi: Fixer gener, der forårsager hårtab. Det kan hjælpe med at få nyt hår til at vokse og stoppe hårtab.
- Hormonel regulering: Undersøger, hvordan man kan kontrollere de hormoner, der påvirker hårvæksten. Det kan føre til nye behandlinger, der holder håret sundt og aktivt voksende.
- Ny medicin: Målretter sig mod forskellige baner og processer i kroppen for at forhindre hårtab og fremme hårvækst.
- Avancerede hårtransplantationer: Udvikler nye teknikker til at gøre hårtransplantationer mere sikre og effektive.
- Mikropigmentering af hovedbunden: Tatoverer små prikker i hovedbunden for at efterligne hårsække, hvilket giver en illusion af fyldigere hår.
Disse nye behandlinger giver håb om bedre måder at bekæmpe hårtab på i fremtiden.
Konklusion
Hårtab kan føles som en skræmmende udfordring, men hvis man lærer at forstå sammenhængen mellem hårtab og hormoner, er der hjælp at hente. Lige fra androgener til skjoldbruskkirtelhormoner og kortisol - de hormonelle påvirkninger af hårets sundhed er betydelige, men de kan også håndteres med den rette tilgang.
Proaktive skridt i form af livsstilsændringer, medicinsk behandling og udforskning af nye behandlingsformer kan gøre en verden til forskel. Vores stigende forståelse af mekanismerne bag hårtab fører fortsat til innovative løsninger, der lover bedre resultater.
Er du nysgerrig efter at lære mere om effektive behandlinger mod hårtab? Tjek vores omfattende ressourcer, og start din rejse mod sundere hår i dag.
Kildehenvisninger
[1] Aukerman, E. L., & Jafferany, M. (2022). The psychological consequences of androgenetic alopecia: A systematic review. Journal of Cosmetic Dermatology, 22(1), 89-95. https://doi.org/10.1111/jocd.14983
[2] Hunt, N., & McHale, S. (2005). The psychological impact of alopecia. BMJ (Clinical research ed.), 331(7522), 951–953. https://doi.org/10.1136/bmj.331.7522.951
[3] Ho CH, Sood T, Zito PM. Androgenetic Alopecia. [Updated 2024 Jan 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924/
[4] Qi, J., & Garza, L. A. (2014). An overview of alopecias. Cold Spring Harbor perspectives in medicine, 4(3), a013615. https://doi.org/10.1101/cshperspect.a013615
[5] Grymowicz, M., Rudnicka, E., Podfigurna, A., Napierala, P., Smolarczyk, R., Smolarczyk, K., & Meczekalski, B. (2020). Hormonal Effects on Hair Follicles. International journal of molecular sciences, 21(15), 5342. https://doi.org/10.3390/ijms21155342
[6] Gizlenti, S., & Ekmekci, T. R. (2014). The changes in the hair cycle during gestation and the post-partum period. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology : JEADV, 28(7), 878–881. https://doi.org/10.1111/jdv.12188
[7] Rinaldi, F., Trink, A., Mondadori, G., Giuliani, G., & Pinto, D. (2023). The Menopausal Transition: Is the Hair Follicle “Going through Menopause”? Biomedicines, 11(11). https://doi.org/10.3390/biomedicines11113041
[8] Quinn, M., Shinkai, K., Pasch, L., Kuzmich, L., Cedars, M., & Huddleston, H. (2014). Prevalence of androgenic alopecia in patients with polycystic ovary syndrome and characterization of associated clinical and biochemical features. Fertility and sterility, 101(4), 1129–1134. https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2014.01.003
[9] Hussein, R. S., Atia, T., & Bin Dayel, S. (2023). Impact of Thyroid Dysfunction on Hair Disorders. Cureus, 15(8), e43266. https://doi.org/10.7759/cureus.43266
[10] Alanazi, A. S., Alsalhi, W. A., Alghuyaythat, W. K., Almutairi, A. N., Almazrou, M. A., Alabdulminaim, J. A., & Mohamed, E. Y. (2023). Stress-Related Hair Loss Among the General Population in Al Majma'ah, Saudi Arabia: A Cross-Sectional Study. Cureus, 15(10). https://doi.org/10.7759/cureus.46517
[11] O'Connor, K., & Goldberg, L. J. (2021). Nutrition and hair. Clinics in dermatology, 39(5), 809–818. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2021.05.008
[12] Hackney, A. C., & Lane, A. R. (2015). Exercise and the Regulation of Endocrine Hormones. Progress in molecular biology and translational science, 135, 293–311. https://doi.org/10.1016/bs.pmbts.2015.07.001
[13] Gherardi-Donato, E. C. D. S., Gimenez, L. B. H., Fernandes, M. N. F., Lacchini, R., Camargo Júnior, E. B., Díaz-Serrano, K. V., Melchior, M., Pérez, R. G., Riquelme-Galindo, J., & Reisdorfer, E. (2023). Mindfulness Practice Reduces Hair Cortisol, Anxiety and Perceived Stress in University Workers: Randomized Clinical Trial. Healthcare (Basel, Switzerland), 11(21), 2875. https://doi.org/10.3390/healthcare11212875
[14] Piraccini, B. M., Blume-Peytavi, U., Scarci, F., Jansat, J. M., Falqués, M., Otero, R., Tamarit, M. L., Galván, J., Tebbs, V., & Massana, E. (2022). Efficacy and safety of topical finasteride spray solution for male androgenetic alopecia: A phase III, randomized, controlled clinical trial. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 36(2), 286-294. https://doi.org/10.1111/jdv.17738
[15] Aleissa M (August 16, 2023) The Efficacy and Safety of Oral Spironolactone in the Treatment of Female Pattern Hair Loss: A Systematic Review and Meta-Analysis. Cureus 15(8): e43559. doi:10.7759/cureus.43559
[16] Endo, Y., Obayashi, Y., Murakoshi, M., Saito, J., & Ueki, R. (2023). Clinical and phototrichogrammatic evaluation of estradiol replacement therapy on hair growth in postmenopausal Japanese women with female pattern hair loss: A pilot study. International Journal of Women's Dermatology, 9(4), e109. https://doi.org/10.1097/JW9.0000000000000109
[17] Gentile, P., & Garcovich, S. (2019). Systematic Review of Platelet-Rich Plasma Use in Androgenetic Alopecia Compared with Minoxidil®, Finasteride®, and Adult Stem Cell-Based Therapy. International Journal of Molecular Sciences, 21(8), 2702. https://doi.org/10.3390/ijms21082702
[18] Pillai, J. K., & Mysore, V. (2021). Role of Low-Level Light Therapy (LLLT) in Androgenetic Alopecia. Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, 14(4), 385-391. https://doi.org/10.4103/JCAS.JCAS_218_20
[19] Gasteratos, K., Kouzounis, K., & Goverman, J. (2024). Autologous Stem Cell-derived Therapies for Androgenetic Alopecia: A Systematic Review of Randomized Control Trials on Efficacy, Safety, and Outcomes. Plastic and reconstructive surgery. Global open, 12(2), e5606. https://doi.org/10.1097/GOX.0000000000005606